Posted by: Rikke | 13. oktober 2011

Fiskesuppe

Et af de mest populære dyk hernede – som oven i købet flere steder er på top-ti listen over de bedeste dykkersteder i verden – er “Shark/Yolanda”.

Ovenfra ser det egentligt ikke ud af noget. To lidt lysere områder viser at der er et par rev under vandet. Der er et egyptisk flag i et af dem, Og så ellers blåt vand hele vejen omkring dig, og nationalparken Ras Mohammed bagved.

Men under vandet viser der sig en helt andet verden. Med fantastiske koraller, fisk i alle størrelser og farver – og specielt om sommeren en gedigen fiskesuppe.

Den ene dag kan man se en stor gruppe unicorn fisk, der svømmer rundt finne ved finne, med deres fine horn pegede fremad … og de ligner faktisk den enhjørning de er opkaldt efter.

Næste dag kan kæmpe batfish vise en vejen rundt om revet, og en tredje dag kan revet være lyserødt af papegøjefisk. Og hele sommeren igennem kan man se de små masked pufferfish tumle op af dybet med deres kluntede små finner, der får dem til at ligne små brumbasser – bare med endnu dårligere svømmeegenskaber end brumbassernes flyveditto. På de heldige dage kan man også se både hvalhajer, manta, skildpadder eller en stor flok barracuda, der står og cirkler over en, i overfladen.

I det lave vand mellem hovedrevet og revsøjlerne kan man se store krokodillefisk, fritsvømmende muræner eller være heldig at have en af de store napoleonfisk til at svømme nysgerrigt omkring en, så tæt at man vil kunne kysse dens store læber, hvis man er til den slags.

Overalt hænger de røde og lilla anthias og viser os hvorfra strømmen kommer fra.

Og tit kommer strømmen alle steder fra – og det er blandt andet det, der er med til at gøre dykkerstedet så fiskerigt – og også meget udfordrende at dykke.

Her om efteråret er mange af fiskene begyndt at trække sig tilbage. Der er stadig fisk, men ikke helt i de fantastiske mængder som om sommeren. Derfor er det ekstra fantastisk når jeg de sidste par gange er stødt på den store flok snappere, der om sommeren hænger ud på forsiden af shark.

Sidst jeg oplevede det, var da jeg guide en lille gruppe danskere. Vi var hoppet i på Anemone City – et sandplateau, der ligger udfra hovedrevet, et lille stykke væk fra de to Shark og Yolanda.

Anemone City er som navnet siger et sted med mange anemoner og dermed også med den største tæthed af klovnfisk, bedre kendt som “Nemo’er”. Når man har udforsket stedet og har givet op på at tælle hvor mange bluespottede stingrays der er i området (og der er mange) svømmer man ud fra plateauet og ud i det blå.

For mig er det stadig noget nervepirrende at svømme afsted med folk bag mig – for da jeg ikke har fået erstattet mit smadrede kompas, svømmer jeg mest på fornemmelsen.

Sidst havde vi ikke den allerbedste sigt, og da revet ikke dukkede op efter den normale tid, begyndte jeg at blive en lille bitte smule bekymret for om jeg havde svømmet for skævt på. Men pludselig kunne jeg se konturen af en kæmpe gruppe snappers … og så var jeg egentligt lidt ligeglad med om vi nåede revet eller ej …. for der var dømt rent fiskesuppe:

Og så er det at man godt kan forstå at så mange mennesker kommer herned til Egypten for at dykke, for det er altså noget andet end Øresund eller endda Kullen.

Nedenstående lille video som jeg har fundet på YouTube viser lidt om hvordan det egentligt ser ud, når det er godt:

Reklamer

Responses

  1. Ih, det kunne jeg også tænke mig.

    • jammen så er det bare at sætte igang … for de er der nok også til næste sommer 🙂

  2. Pokkers at mine ører eller måske snarere mit mellemøre lukker til, så det næsten ikke er til at få tømt når man efter et dyk, som for mit vedkommende maksimalt er 0,5 m, for den fiskerigdom kunne jeg godt tænke mig at opleve in natura. Knus.

    • Øv … men hvis du kommer herned, kunne vi måske prøve med et introdyk og se om det også er sådan hvis man går meget langsom ned … faktisk kan man mange gange belaste ørene mere ved fridykning fordi op og nedstigningen der er meget hurtigere, end man kan gøre det ved scubadykning.

      Selvom der er færre fisk om vinteren, er der stadig nok at se på 🙂


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: