Posted by: Rikke | 21. november 2011

Chilikampen

På centeret raserer der en chilibattle – som i hvem der kan lave den bedste chili. Jeg har indtil videre holdt mig udenfor kampen, dels fordi det over sommeren har været alt for varmt og dels fordi jeg ved, at jeg laver den bedste chili … og så er der jo ingen grund til at kæmpe….

Men min kæreste er med i kampen, dog lige nu med lånte fjer – for efter at jeg serverede chili for vores gæster i går, luskede han afsted her i morges med en lille portion af chilien, som han vistnok regner med at udgive som sin egen.

Den var også god – og lavet med tid og kærlighed … og da jeg ved at gæsterne læser med på bloggen, så kommer opskriften her:

Til omkring 10 personer

  • 2 kg oksekød, skåret i små og mindre stykker, ca. ½ -2 cm
  • 1 kg hakket magert oksekød
  •  olie til stegning af kødet
  • 4 rødløg, 2 af dem fint hakket, 2 halveret og skåret i tynde skiver
  • 1 helt hvidløg, hakket
  • forskellige chilifrugter – helst nogen der er aromatiske og en enkelt der er stærk
  • chilipulver, efter ønsket styrke
  • 2-3 terninger chokolade – bitter, mørk
  • 1 lille stang kanel
  • 2-3 spsk oregano
  • 2-3 spsk spidskommen
  • 2 tsk paprika
  • 2 laurbærblade
  • salt og peber
  • 3 spsk balsamico eddike
  • 1 spsk soja
  • 4 spsk muscovadosukker
  • 1 god øl – gerne en mørk øl og helst en 50 cl
  • 4 oksebouillonterninger … eller god hjemmelavet bouillon hvis man har
  • 1½ liter vand (start med 1 liter og se hvor meget mere der er brug for)
  • 2 dåser flåede tomater
  • 50-100 g tomatpuré afhængig af dens surhed/sødme
  • 2 dåser bønner, gerne forskellige
  • Salt og friskkværnet peber

Serveres med basmatiris, grov guacamole, lidt revet ost, en god klat creme fraiche, friskhakket chili for dem der vil have mere smag og lune fladbrød/tortilla. Der drikkes øl til.

Fremgangsmåde:

Alle ingredienserne gøres klar. Kødet skæres i passe stykker, det at kødstykkerne har forskellige størrelser giver et uensartet slutprodukt hvor noget kød er kogt ud i trevler og andet er større stykker. Løg og hvidløg skæres og hakkes, og krydderierne måles af.

Kødet svitses på en pande i små portioner – sørge for at kødet får en ordentlig stegeskorpe og er brunet ordentligt inden det kommes over i en stor gryde.

Mens de sidste omgange kød brunes, kommes løg og hvidløg med, så de også bliver stegt lidt. Halvdelen af løgene skal bare klares og den anden halvdel må gerne få så meget varme, at de karameliseres lidt.

Når alt løg og kød er brunet og kommet over i gryden, sættes gryden over fuld varme og der tilføjes øl og vand, bouillionterninger og tomater. Dernæst tilføjes alle krydderierne og chilierne.

Sørg evt. for at tilføje chilierne i tempi, så retten ikke bliver alt for stærk – det er lettere at gøre retten stærkere hen ad vejen, end det omvendte.

Retten skal småsimre under låg i minimum 3 timer og gerne længere. Sørg for at justere med væske hvis låget ikke slutter til, så chilien ikke brænder på.

Inden den serveres koges den uden låg, så den får en lidt fast og sammenhængende struktur, 5-10 minutter inden servering tilsættes bønnerne, der varmes ordentligt igennem.

Det hele justeres med salt, peber – og evt. syrlighed/sødme med mere sukker/eddike – samt chilipulver hvis retten ikke har bid nok.

Voila!

Spises gerne på en terrasse når det er 20-24 grader varmt, så man virkelig kan nyde den indre varme 🙂

Advertisements

Responses

  1. Hej Rikke, der er ingen tvivl om, at du vil vinde. Tak for i går, din chili var fremragende.

    • Selskabet var fremragende – og chilien (som i chili con carne) var helt udmærket 🙂

  2. Det er altid godt når man kan presse hinanden på den gode måde 🙂

    Hilsen

    Palle

  3. […] komfuret står en ordentlig omgang chili og jeg er ved at have lavet elementerne til en rigtig hjemmelavet […]


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: